Archiwum 26 września 2016


wrz 26 2016 Florentynki ciastka fit ;)
Komentarze: 0

Składniki (35 ciastek) 190 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym lub brązowym), 1 łyzeczka cukru wanilinowego, 1 jajko, 1 szklanka mąki, 90 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajko, następnie sól i zmiksować. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej, zmiksować. 3. Pestki uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Uprażone pestki i płatki owsiane wymieszać z pozostałymi składnikami. 4. Z powstałej masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć dłońmi (jak na zdjęciu powyżej; ciastka lekko rozpłyną się na boki podczas pieczenia). 5. Piec na złoty kolor ok. 15 min. w 165 st. z termoobiegiem. Pyszności najlepsze do Kawy ;)

malinowyzawrotglowy : :
wrz 26 2016 bułeczki z ziarnami ;)
Komentarze: 0

śnidanieDzisiaj podam wam przepis na pyszne bułeczki z ziarnami słonecznika. Pozwoliłam sobie na sniadanie pójść do piekarni po bułeczke pyszną bo niestety nie pozwoliłam sobie ze względu na to że mam lenia na upieczenie tych pysznych bułeczek;) A oto przepis:

 

 

 Składniki:na 6 bułeczek

 
2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 300 ml - 320 ml wody/mleka 2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli
Dodatkowo:
jajko i łyżka mleka mieszanka ziaren łuskanych (słonecznik, sezam, siemię lniane) - 
Przygotowanie:
 
W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję.
 
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło
 
Do miski przesiewamy obie mąki. Robimy w mące dołek i przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, letnią wodę/mleko i roztopione masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest na początku dość klejące należy więc podsypać troszeczkę mąki. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 10 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min - 90 min). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 części o wadze ok 115 g. i formujemy bułeczki. Gotowe bułki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy je jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w temperaturze 190 'C przez 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę aby wystygły. Potem zajadamy :) Smacznego ! 
 
Polecam jak najbardziej na śniadania i kolacje ;)